Lukter att ta bort med ozon

Ozon är naturens eget kraftfulla luktborttagare

Besävaras du av dåliga lukter och undrar om ozon kan ta bort det? Ozon är mer än 2000 gånger så kraftfullt som klorin och fungerar mer effektivt än andra rengöringsmedel och gifter som används för att få bort dålig lukt.

Den karaktäristiska friska lukten vid åskväder är resultatet av stora mängder ozon, som frigörs i luften. Ett ozonaggregat använder samma fysiska princip för att attackera och permanent ta bort dålig lukter från i princip alla källor.

Det är inte bara helt naturligt och miljövänligt, det är även enkelt. Du behöver bara slå på ozongeneratorn. Inga tillsatser krävs. Utrymmet fylls med ozon.

Ozonet bryter ner de olika beståndsdelarna av den dåliga lukten till ofarliga ämnen som skingras i luften. Det enda som finns kvar efteråt är vanlig luft – och en naturligt frisk doft som vid ett åskväder.

smoking

Röklukt försvinner med ozon

Röklukt från rökning eller tobak sätter sig gärna i textilier och i väggar. Ozonets molekyler når in i materialen neutraliserar röklukten fullständigt oavsett om det är i ditt hem, bil eller husvagn.

wall

Unken lukt försvinner med ozon

Den unkna lukten som oftast återfinns i källare, på vindar och i sommarstugor, orsakas av  mikroorganismer, virus och levande sporer i luften. Ozon attackerar dessa direkt och tar därmed bort den unkna lukten permanent.

toilet

Urinlukt försvinner med ozon

Den starka, stickande lukten av kattkiss och urin är inte bara otrevlig, utan dessutom svår att få bort. Om du inte använder ozon som luktborttagare förstås.

dog

Djurlukt försvinner med ozon

Husdjur är trevliga, men deras lukt har en tendens att dröja sig kvar i möbler och mattor. Ozoneair fixar till och med lukten av kattkiss.

fire

Brandlukt försvinner med ozon

Brandrök irriterar både näsa och hals, när den stannar i väggar, möbler och tyg. Ozon bryter ner lukten till ofarliga partiklar.

mold

Mögellukt försvinner med ozon

Mögelsporer är osynliga för det mänskliga ögat, vilket gör mögel svårt att behandla. Ozon neutraliserar lukten på nolltid och oskadliggör mögelsporer.

Ozon hjälper allergiker

Det är till och med så att ozonbehandlingar med en ozongenerator inte bara tar bort lukten av husdjur som har satt sig i väggar, textilier och möbler. Ozon eliminerar allergener och mikroorganismer som bakterier och virus. Det betyder att du som är pälsallergiker kan köpa ett hus eller en lägenhet där någon med husdjur har bott, eller besöka den där vännen som har husdjur på sitt landställe.

Många gånger räcker det inte med att städa för att pälsallergiker ska vara symptomfria i ett hem där det vanligtvis bor ett husdjur med päls. Det är svårt att komma åt överallt och verkligen få bort alla allergener som har trängt in i alla skrymslen och vrår. Ozon har inte det hindret eftersom det är en gas som tränger in överallt. 

Ozon tar bort mögellukt och ytligt mögel

Eftersom ozon oskadliggör mögelsporer försvinner inte bara doften utan även själva möglet som ligger ytligt. Om du har ett landställe, husvagn eller annat utrymme som har varit utsatt för ett fuktangrepp och du har svårt att få bort mögellukten, är en ozonbehandling förmodligen det du behöver. Med mögel och mögellukt är det ofta svårt att komma till rätta med problemet eftersom man verkligen måste komma åt överallt och få bort alla mögelsporer.  

Självklart måste du komma till rätta med fukten om det fortfarande är en pågående fuktskada och mögelangrepp som gör att den dåliga lukten och möglet uppstår. En ozonbehandling är inte en avfuktare och du behöver se till att fukten inte kommer åt det utsatta området eller utrymmet om du vill bli av med möglet för gott. När du väl har sett till att det är torrt och sedan genomgår en ozonbehandling kommer resultatet att vara permanent. 

Utrymmen som ozonbehandling passar för

Beroende på hur stor ozongenerator du har kan du rena olika stora utrymmen. Ozoneairs ozongeneratorer finns i tre modeller, den minsta renar upp till 30 kvm och den största renar upp till 120 kvm. Det betyder att du kan rena det mesta från dålig lukt, allergener och mögel. De vanligaste områdena för sanering är:

 • Sommar- och fritidshus
 • Källare
 • Båtar
 • Bilar
 • Vind
 • Krypgrund och torpargrund
 • Husbil/husvagn
 • Villor och lägenheter

Ibland handlar det inte om själva utrymmet i sig utan möblerna eller textilierna som står i utrymmet. Det kan ha förvarats i ett förråd och fått en unken lukt runt sig som är omöjlig att städa bort. En ozonbehandling är ofarlig för områden som inte är ansatta av dålig lukt, ozonet reagerar med luktmolekylerna som finns och eliminerar dem. De ozonmolekyler som inte reagerar med andra molekyler kommer efter ungefär två timmar att falla sönder och återgå till att bli syre. 

Säker process mot dåliga lukter

Ozoneairs ozongeneratorer utför säkra ozonbehandlingar som automatiskt ställer in tid och effektivitet utifrån hur stort utrymme som ska renas. En unik teknik gör dessutom att ozonmaskinen arbetar i intervaller som gör att ozonet undviker att reagera med redan nedbrutna ämnen. Säkerhetsföreskrifterna säger också att man alltid ska vänta i två timmar innan man går in i utrymmet som har behandlats. Detta eftersom ozonet under den tiden hinner falla sönder och bli till helt ofarligt syre igen.

Välj bland ozongeneratorer och köp en idag

Läs mer: Lukten – sinnet som arbetar i tysthet (extern länk)

Miljövänlig process

En ozongenerator är det mest effektiva sättet att behandla dåliga lukter på. Ozonbehandlingar tar bort lukt, mögel och allergener, den är miljövänlig och helt utan kemikalier som sedan hamnar i naturen. 

De främsta fördelarna med en ozongenerator är:

 • Inga miljöfarliga kemikalier eller ämnen används i processen.
 • Mögel oskadliggörs helt och kommer inte tillbaka.
 • Ozonet tränger in överallt och kommer åt utrymmen som städning aldrig sanera, ozonet går djupt in i väggarna och ner under golvet.
 • Processen är självgående och det enda du behöver göra är att trycka på en knapp och lämna utrymmet som ska saneras. 
 • Den dåliga lukten försvinner permanent.

Vanliga frågor om lukter som ozon tar bort

Är en ozonbehandling farlig?
Korrekt utförd är en ozonbehandling med Ozoneairs ozongeneratorer ofarlig. Men man ska inte vara i rummet som behandlas samtidigt som processen pågår.

Är en ozonbehandling miljövänlig?
Ja, ozon är ett helt naturligt ämne. Ozongeneratorerna skapar ozon från syret i luften genom elektriska urladdningar och efter två timmar återgår ozonet till att bli syre. 

Försvinner dålig lukt permanent?
Ja, dålig lukt, mögellukt och allergener försvinner permanent. 

Hur lång tid tar det att genomföra en behandling?
Det tar från två timmar att behandla ett utrymme på ca 30 kvm. Därefter behöver du lämna utrymmet i ytterligare två timmar för att inte andas in det överblivna ozonet.