Luktborttagare – mot mögel, rök och dåliga lukter

Har du ett hus, en bil, en båt eller ett annat utrymme som är utsatt för dålig lukt eller mögel? Letar du efter en luktborttagare som kan erbjuda en permanent lösning och som dessutom är naturlig och miljövänlig?

En ozongenerator använder syret i luften och omvandlar det till ozon som i sin tur tar bort alla dåliga lukter permanent.

Det kan låta för bra för att vara sant, det är det dock inte. Ozon är ett naturligt ämne som idag används till de mest grundläggande funktionerna i vårt samhälle. Till exempel används det till att rena grönsaker och frukter från rester av bekämpningsmedel, för tillverkning av läkemedel och smörjmedel, för att rena vatten i vattenreningsverk samt för desinfektion av tvätt inom sjukvården och livsmedelsbranschen. 

Luktborttagare mot mögel, rök och andra dåliga lukter

Dålig lukt uppstår genom en molekyl som kan oxideras och som därför kan behandlas med ozon. Bland de vanligaste dåliga lukterna som människor vill ha hjälp med ligger mögel- och röklukt i topp. Båda dessa är fullt möjliga att bli av med, med hjälp av en ozonbehandling. Ozon tar till och med bort själva möglet, alltså eliminerar mögelsporerna som sprider mögellukten. Det är dock viktigt att man innan en ozonbehandling ser till att mögellukten inte uppstått på grund av en pågående fuktskada. Fuktskadan i sig måste åtgärdas och sedan kan ozonet ta bort möglet och lukten, med ett permanent resultat.

Luktborttagare med ozon mot mögel

Luktborttagare för dig med allergier

Ozon tar inte bara bort dålig lukt och mögel, ämnet kan till och med hjälpa dig som är allergisk då ozon även reagerar med allergener. Pälsdjursallergiker kan efter en behandling med ozon vistas i utrymmen som tidigare var kontaminerade med allergener som de reagerar på. 

Hur går en ozonbehandling till?

En ozonbehandling av ett utrymme genomförs med hjälp av en ozongenerator. Ozongeneratorn skapar genom elektriska urladdningar ozon av syret som finns i luften. Det skapade ozonet fyller utrymmet och tränger in i alla typer av material och varje liten springa, även de som man inte kommer åt när man städar. Ozonet hittar föreningar att reagera med och eliminerar de dåliga lukterna, som mögel och rök. Ozonmolekyler som inte reagerar med någon annan förening faller efter ett tag sönder och återgår till syreatomer. De oönskade ämnena bryts ned till koldioxid och vatten.

En ozonbehandling tar ungefär två timmar per 30 kvm. Du kan behandla alla typer av utrymmen, såsom bilar, båtar, krypgrunder, ett rum eller hela hus. Det viktiga är att du har rätt ozongenerator för storleken på utrymmet. Ju större utrymme desto kraftigare ozongenerator behöver du. Självklart kan du dock ta en del i taget i stora utrymmen, till exempel behandla ett rum i taget i ett helt hus.

Vissa tycker att det är enklare att endast genomföra en behandling och risken för att till exempel mögelsporer sprids mellan utrymmen som har sanerats och de som inte har sanerats ökar självklart om ett rum i taget behandlas.

Efter att behandlingen är avslutad ska du låta utrymmet vara i ytterligare två timmar för att ozonet ska återgå till syre. Även efter de två timmarna kan luktkänsliga personer känna en doft i luften som påminner om klor.

Läs mer: Ozonbehandling med Ozonmaskin

Tänk på det här vid användning av ozon som luktborttagare

Du ska inte vara i utrymmet som behandlas med ozon. För mycket ozon är inte nyttigt för oss, men det är heller inte ett farligt ämne. Som förberedelse inför en ozonbehandling ska du:

  • Göra utrymmet som ska behandlas tätt, så att ozonet inte sipprar ut, till exempel genom att täppa för frånluftsventiler och se till att det är tätt i springan under dörren eller hänga upp byggplast om det helt saknas dörr. 
  • Öppna upp utrymmen som du vill att ozonet ska behandla, till exempel öppna garderober och skåp.

Läs mer: Ta bort lukter med husmorsknep (extern länk)

Vanliga frågor om Luktborttagare och mögel

Fungerar ozon som luktborttagare av mögel, rök och annan dålig lukt?

Ja, alla typ av dålig lukt går att behandla och eliminera med ozon. Ozon är ett naturligt sätt att ta bort dålig lukt på. Ozon tar till och med bort mögellukten men du måste fortfarande ta bort själva mögelskadan och åtgärda fuktproblemet. 

Du behöver aldrig vara orolig för din egen säkerhet när du använder våra ozongeneratorer på rätt sätt.

Är en ozonbehandling farligt?

Ozon är farligt och kan ge irritation om du andas in gasen. En korrekt utförd ozonbehandling med Ozoneairs luktborttagare är ofarlig för dig. Dessutom ställer du innan behandlingen in hur stort området är som ska behandlas och utifrån dina inställningar stänger maskinen sedan av sig själv och du behöver med andra ord aldrig vara i utrymmet medan ozonet finns i luften. 

Vissa växter är känsliga för ozon och kan om de utsätts för ämnet få bruna prickar på bladen. Vissa människor kan uppleva att ozon irriterar ögon och hals, vilket är skälet till att man ska se till att utrymmet som behandlas inte används. 

Hur lång tid tar en ozonbehandling?

En luktborttagande behandling av ett utrymme med dålig lukt tar cirka två timmar för varje 30 kvm. 

Är resultatet från luktborttagandet permanent?

Ja luktborttagaren tar bort lukter permanent, vid mögellukt krävs dock att fuktskadan har åtgärdats så att det inte uppkommer nya mögelsporer.

Köp luktborttagare från Ozoneair

Ta bort mögel och lukter ur alla typer av utrymmen med en av våra effektiva luktborttagare. Hitta den som passar just dina behov. Du väljer lätt modell utifrån hur stort utrymmet är som du vill sanera från dålig lukt och mögel.